torstai 17. lokakuuta 2019

Poranteriä ja Kohinooreja

Kun elämä ei kohtele kultahansikkain, eikä taivaan pilvillä näytä kaukoputkellakaan tarkasteltuna olevan hopeareunusta, usko parempaan on helppo menettää. Voiko puristuksessa syntyä mitään kestävää ja kaunista? Ovatko haavat ja virheet vain merkkejä epäonnistumisesta?

Kyllä, ja ei. Siksi kerron sinulle tänään timanteista. 

Timantit ovat hiiltä, ja ne syntyvät suuressa paineessa ja kuumuudessa syvällä maan uumenissa. Satojen vuosien kuluessa hiiliatomit järjestäytyvät niin, että lopputuloksena muodostuu kovinta mahdollista luonnossa esiintyvää ainetta.

Muuttuvan ympäristön vuoksi timantti kuitenkin saa harvoin kasvaa häiriöttä. Tästä syystä täysin puhtaat timantit ovat erittäin harvinaisia. Juuri puhtaus onkin tyypillisin tapa luokitella timantteja erilaisiin kategorioihin. 

Käytännössä liki jokaisessa timantissa on epäpuhtauksia eli niin sanottuja sulkeumia: toisissa enemmän, toisissa vähemmän. Timantit voivat myös olla eri kokoisia ja värisiä, hiottuja tai raakoja. Osa timanteista päättyy jalokiviksi kuninkaallisten koruihin ja osa taas poranteriksi rakennustyömaille. 

Toisin kuin voisi luulla, epäpuhtaudet eivät kuitenkaan ole virheitä. Ne nimittäin takaavat, että kivi on aito ja luonnollinen, sillä synteettisissä eli keinotekoisissa kivissä sulkeumia ei ole. Periaatteessa siis täysin puhtaan ja oikean timantin aitoutta on liki mahdoton todistaa – se ei eroa keinotekoisesta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että kaikkein kauneimmatkaan korukivet eivät yleensä ole täydellisiä. Toki ne voivat näyttää siltä, sillä paljaalla silmällä katsottuna sulkeumia harvoin tunnistaa. Kuitenkin mikroskoopilla tarkasteltuna timantista kuin timantista saattaa paljastua naarmuja, kidepintoja, lohkeamia tai jopa muita mineraaleja. Ja hyvä niin! 

Kenties arvaat jo, mihin pyrin. Puristi sinua tänään kuinka paljon tahansa, muista, että lopputulos voi silti olla hyvä ja kaunis. Huomaat vielä, että olet paljon vahvempi kuin uskotkaan. 

Äläkä suotta peittele arpiasi. Ne kertovat eletystä, aidosta elämästä. Timanteissa sulkeumat vaikuttavat hyvin harvoin kiven loistoon ja kestävyyteen. Sädehdi ja säihky siis sinäkin huoletta kaikkine naarmuinesi. Timantti kuin timantti on harvinainen ja ainutlaatuinen, olit sitten poranterä tai Kohinoor. 



Kuvat: Elina Rautio (Instagram @elmirjamin)
Malli: Annariina Rautio 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti